De ervaring van Sophie Heijenberg als werkstudent bij Venture IQ in Amsterdam. 

Werkstudentschap bij Venture IQ - Sophie Heijenberg

Tijdens mijn bachelor Economie ontwikkelde ik een interesse voor Finance. Een master in Finance and Investments was voor mij daarom een logisch gevolg. Ik ben breed geïnteresseerd en vind het leuk om problemen te bekijken vanuit een strategisch oogpunt. Vanuit deze interesse ontdekte ik de private equity sector en besloot ik te solliciteren voor het Ebbinge Investment Program. Tijdens mijn sollicitatiegesprek gaf ik aan een werkstudentschap in de richting van venture capital/private equity te zoeken om alvast in aanraking te komen met deze sector. Vervolgens zag Ebbinge een goede match met Venture IQ en ben ik het sollicitatieproces begonnen. In augustus 2016 mocht ik bij Venture IQ beginnen.

Venture IQ is een technology scouting bedrijf opgezet vanuit het oogpunt dat innovatie vandaag de dag één van de belangrijkste wapens is om competitief te blijven. Venture IQ is constant op zoek naar vernieuwende bedrijven met (gepatenteerde) technologieën om deze te matchen aan vaak grotere bedrijven of investeringsfondsen. Venture IQ brengt voor haar klanten de meest relevante partijen in kaart en ondersteunt in het selecteren van de beste partijen. Dit doet Venture IQ aan de hand van data-gedreven searches vanuit onder andere Catalist. Catalist is een deal flow management tool die Venture IQ zelf ontwikkelt. Daarnaast kent Venture IQ een team van technology consultants en analisten dat het eerste contact legt met potentieel interessante partijen, bedrijven adviseert en resultaten presenteert. Venture IQ is opgericht door ervaren investeerders met een achtergrond in zowel venture capital als private equity. Het bedrijf heeft daardoor ook de capabiliteit om een business case op te stellen en een investeringsproces te begeleiden.

In mijn werkstudentschap ben ik Technology Analyst. Dit houdt in dat ik me vooral bezig houd met deal sourcen aan de hand van Catalist en diverse externe bronnen. Daarnaast ben ik betrokken bij de klant en heb ik dikwijls zelf direct contact met de opdrachtgever ofwel met vertegenwoordigers van een potentieel interessant bedrijf. Dit vereist zelfvertrouwen en het durven stellen van kritische vragen, wat ik uitdagend en leerzaam vind. Feedback van de opdrachtgever is daarnaast altijd spannend, maar zeer motiverend wanneer je in de goede richting zit.

Wat mij zeer aanspreekt bij Venture IQ is de diversiteit van de werkomgeving. Aangezien Venture IQ zowel een software tool ontwikkelt als deal sourcing doet, hebben mijn collega’s een internationale en diverse achtergrond. Van iedereen valt wat te leren. Daarnaast is de sfeer bij Venture IQ informeel en is er veel ruimte voor discussie en het uitspreken van meningen. Wanneer ik een idee heb over een aanpassing in de software of wil sparren over een bepaalde technologie, kan ik altijd bij iemand terecht. Het bedrijf is nog volop in ontwikkeling en groeit hard. Iedereen mag daarover meedenken. Ik leer bij Venture IQ naar een bedrijf te kijken vanuit een investeringsperspectief. Daarnaast zijn de opdrachtgevers divers, wat betekent dat ik veel leer over technologieën die niet per se gerelateerd zijn aan mijn studieachtergrond. De duur van projecten loopt uiteen van een week tot enkele maanden, wat het werk zeer dynamisch maakt. Ik vind het uitdagend om in een korte tijd te proberen “expert” te worden in een bepaald vakgebied en de verantwoordelijkheid die dit meebrengt spreekt mij erg aan. Kortom, Venture IQ geeft mij een alomvattend beeld van enerzijds de investeringssector en anderzijds consultancy, waardoor het mij volop kansen biedt om mijn interesses verder te ontdekken en te ontwikkelen.

Een werkstudentschap bij Venture IQ is 2 dagen per week, voor een periode van minstens 6 maanden. Interesse in een werkstudentschap bij Venture IQ? Neem dan contact op met Stefanie Driever of meld je aan via de website.