Teslin in drie termen? Volgens Jan-Jaap Bongers (Fondsmanager) en Diederik van de Wiel (Analist) is dat ambitieus, ondernemend en investeren voor de lange termijn. Op een zonnige dag verdiepen wij ons op Landgoed Anderstein in de ondernemende vermogensbeheerder die een mooie transitie doormaakt. Maak kennis met Teslin!

Maak kennis met Teslin!

Teslin in drie termen? Volgens Jan-Jaap Bongers (Fondsmanager) en Diederik van de Wiel (Analist) is dat ambitieus, ondernemend en investeren voor de lange termijn. Op een zonnige dag verdiepen wij ons op Landgoed Anderstein in de ondernemende vermogensbeheerder die een mooie transitie doormaakt. Maak kennis met Teslin!

Om maar eens te beginnen, wie is Teslin?

Diederik: Kort gezegd is Teslin een lange termijn investeerder die investeert in goede bedrijven. Lange termijn betekent dat we niet kijken naar rendement over 2 of 3 jaar, maar eerder richting 5 jaar of langer. Tevens investeren we op de beurs, public equities. Daarin volgen we echt een hands-on approach. We hebben structureel dialogen met het management, commissarissen en willen écht weten wat er speelt. We wachten niet op een natuurlijke waardecreatie, maar willen waardecreatie zelf activeren in een beurssituatie.

Jan-Jaap: Teslin is 27 jaar geleden ontstaan. Begonnen als participatiemaatschappij vanuit fiscaal gedreven oogpunt. Dit heeft zich stap voor stap verder ontwikkeld. Rond de eeuwwisseling is Teslin zich meer gaan richten op goed en degelijk bestuur, ook vanuit de Corporate Governance Code. Dat is door de jaren heen verder geëvolueerd naar betrokken aandeelhouderschap. Sinds 2 jaar hebben we de stap gemaakt naar ondernemend aandeelhouderschap. Veel meer kijken naar de toekomst: waar zou een bedrijf over 3 tot 5 jaar moeten staan en wat is er nodig om dat te realiseren.

Dat ondernemend aandeelhouderschap, wat voor invloed heeft dat op jullie manier van werken?

Jan-Jaap: We kijken nu veel meer naar de toekomst en proberen voorspellend te investeren en het bedrijf te ondersteunen in het maken van de juiste keuzes. Om dat goed te kunnen doen maken we eigen commercial due diligence rapporten die alle belangrijke aspecten van een bedrijf in kaart brengen. We kijken naar de omgeving; wat zijn trends, wat zijn goede bedrijven en wat zijn minder goede bedrijven. Hoe zien de governance en financiën eruit? Uiteindelijk maken we een waardering van een onderneming om te kijken of het investeringswaardig is zonder en met geïdentificeerd verbeterpotentieel.

Diederik: Als je kijkt naar onze betrokkenheid bij de bedrijven is dat redelijk event driven. Bij sommige bedrijven speelt er wekelijks wat. We zijn op en af bij onze bedrijven.

Jan-Jaap: Wij zoeken dan ook mensen die extern gericht zijn. Desk research is belangrijk, maar iemand moet het ook leuk vinden om naar beurzen te gaan, te praten met klanten, adviseurs, industrie experts. Je moet er energie van krijgen een markt te onderzoeken om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van een onderneming en de kansen en bedreigingen.

Teslin is geen private equity maar heeft wel veel raakvlakken met private equity. Wat maakt het werk anders dan PE?

Jan-Jaap: Als Analist zijn de analyses vrij vergelijkbaar. Bij ons is het echter minder deal driven. Wij zitten meer aan de kant van het actieve beheer van de portefeuille. Door verdiepingen op die portefeuille proberen we bedrijven beter te maken. Het spel van Teslin is wat indirecter ten opzichte van PE, je moet bijvoorbeeld vaak zaken via de Raad van Commissarissen spelen. Je mag – behalve onder een standstill overeenkomst – geen informatie krijgen die koersgevoelig is, dus je bent gelimiteerd aan informatie. Je moet tactisch het spel spelen, en dat vergt veel denkwerk.

Diederik: Onze waardering is ook meer gedreven op wat de onderliggende waarde is van een bedrijf aan de hand van een DCF-model. Dat is een groot verschil met private equity, waar meer gewerkt wordt met de exit multiple en een LBO-model. Onze bedrijven zijn ook minder geleveraged.

Jan-Jaap: Wij kennen bedrijven door en door en bouwen een relatie op met de directieteams. Zij weten dat wij hen steunen als het noodzakelijk is, ook als een bedrijf in een dip zit. Dat geeft wederzijds vertrouwen en afhankelijkheid.

Wat vinden jullie nou het leukste aan je werk?

Diederik: Als we een investering hebben gedaan, en dan verdiepingsslag gaan maken op een bedrijf. Een recent voorbeeld is het uitwerken van een distributiestrategie voor een consumentenbedrijf, hoe zet je merken in de markt. Je kijkt dieper dan beleggers en daardoor kan je ook waarde creëren.

Jan-Jaap: De betrokkenheid bij de bedrijven. Sparren met directieteams. Ik ben verantwoordelijk voor 15 bedrijven, dus ik ben afhankelijk van de input van associates en analisten om goede discussies te kunnen voeren. Meetings bespreek ik dan ook goed voor met analisten of associates. We gaan ook vaak samen naar meetings toe.

Diederik: Je zit als Analist direct met het management aan tafel. Je moet dan ook goed kunnen beargumenteren waarom je iets wilt. Dan kan je als ‘jonkie’ bij het management van een bedrijf aankomen. Dat inspireert ook. Dan loop je een meeting uit met een goede CEO en denk je ‘daar heb ik echt wat van geleerd.’

En waarom moeten ambitieuze studenten bij jullie langs komen voor een kop koffie?

Jan-Jaap: Als onze aanpak je boeit is dit een unieke plek om te werken. Eigenlijk investeren we op een private equity wijze in beursgenoteerde bedrijven. Je gaat echt begrijpen wat de waarde van een bedrijf drijft. Bij Teslin wordt hard gewerkt, maar er is ook tijd voor reflectie. De dynamiek is anders.

Diederik: De bedrijven zijn heel divers, we zitten in hele kleine bedrijven maar ook in bedrijven van 3 miljard. We investeren in Benelux en Duitsland. Dus daar ga je ook weleens naartoe. Dat maakt dat je veel verschillende soorten omgevingen en sectoren ziet.

Jan-Jaap: Je wordt vrijgelaten. Hier krijg je ruimte om zelf dingen op te pakken en ondernemend bezig te zijn. Zelf op onderzoek uitgaan. Van nature moet je nieuwsgierig zijn, willen weten waarom dingen werken hoe ze werken, vragen durven stellen, stevig erin durven zitten, je punt durven maken.

En hoe staat het eigenlijk met de sfeer bij Teslin?

Jan-Jaap: We hebben een heel hecht team. Borrelen, teamdagen, avondjes eten, events. We zijn een lang weekend naar Schotland geweest toen Teslin 25 jaar bestond.

Diederik:  En we kwamen Ebbinge tegen bij onze wintersport in Sankt Anton! Daarnaast sport ik regelmatig samen met de andere analisten.

Jan-Jaap: We hebben een open cultuur met weinig hiërarchie. Het voelt hier minder zakelijk dan midden in Amsterdam. We lopen bijvoorbeeld niet altijd strak in pak, tenzij je afspraken hebt. Iedereen voelt zich snel op zijn of haar gemak, daarom voeren we ook goede discussies en kunnen we tevens grappen maken met elkaar. Elke maandag hebben we investeringsoverleg waarbij we de hele portefeuille van alle fondsen doorlopen. Daarbij wordt iedereen uitgenodigd om een mening te geven, hoe junior je ook bent.

Tot slot, waar staat Teslin over paar jaar?

Jan-Jaap: We zitten midden in een transitie. Ons DNA, de lange termijn, blijft hetzelfde, maar de manier van investeren is intensiever geworden. We willen de organisatie verder professionaliseren, een meer geoliede machine zijn. We zijn een ambitieuze club, met relatief veel jonge mensen en we groeien hard. Het einde is nog niet bereikt!

Enthousiast geworden? Teslin is momenteel op zoek naar een Analist die kan starten in de periode september - december 2018. Tevens zoekt Teslin doorlopend stagiairs. Interesse? Neem dan contact op met Stefanie Driever (stefanie.driever@ebbinge.nl) of Eline Verhagen (eline.verhagen@ebbinge.nl).