De ervaring van Stefan de Groot als Analist bij Capital A in Amsterdam.

Analist bij Capital A - Stefan de Groot

Na een bachelor International Business Administration afgerond te hebben, ben ik een stage gaan lopen bij Nielen Schuman, een Nederlandse corporate finance advisory boutique. Hier kwam ik voor het eerst in aanraking met private equity. Ik leerde hier dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse bedrijven wordt gefinancierd door PE en welke functie dit eigenlijk heeft: de volgende stap in de groei van een bedrijf mogelijk maken. Het draait in private equity in eerste instantie, net als bij corporate finance, om het investeringstraject, maar waar je bij corporate finance direct door moet naar de volgende deal, begint bij PE het echte werk pas. Het managen van een portfoliobedrijf, waar de financiële skills die ik heb opgedaan tijdens mijn studie en het ondernemende aspect samen komen, sprak me direct aan. Na mijn master Finance ben ik direct nog een tweede stage gaan lopen, dit keer bij een PE kantoor. Hier werden mijn vermoedens bevestigd en wist ik zeker dat ik in de private equity wilde werken.

Na deze stage stond ik op een punt dat veel mensen zullen herkennen; ik wist waar ik heen wilde, maar niet hoe ik er moest komen. Vrijwel direct werd mij aangeraden om eens langs te gaan bij Ebbinge, aangezien zij goed weten wat de carrièremogelijkheden zijn binnen PE. Dit bleek een schot in de roos. Aan het eind van mijn eerste gesprek werd ik direct geadviseerd om eens op de koffie te gaan bij Capital A (toen nog ABN Amro Participaties), omdat ze met een mooi project bezig zouden zijn.

Vervolgens kwam alles in een stroomversnelling. Tijdens mijn eerste oriënterende gesprek leerde ik de focus van Capital A kennen: investeren in groeiende bedrijven in (bijna) alle sectoren in Nederland, waarbij de nadruk ligt op de buy & build strategie. Aan het eind van het gesprek werd ook duidelijk met welk project ze bezig waren; een traject waardoor ABN Amro Participaties niet langer meer onderdeel van ABN Amro zou zijn, maar als Capital A zelfstandig verder zou gaan. Om deze reden zocht Capital A naar een aantal nieuwe krachten om het team te versterken. Een paar sollicitatierondes en kennismakingsgesprekken later, ben ik aan de slag gegaan als Analist bij Capital A.

Ik ben dagelijks bezig met nieuwe investeringsmogelijkheden in een breed scala aan verschillende eindmarkten, maar heb ook al de mogelijkheid gekregen om binnen een half jaar twee volledige investeringsprocessen te doorlopen. Bij deze bedrijven gaan we de komende tijd de tijdens het overnameproces uitgezette strategie uitrollen. Het schakelen tussen de verschillende bedrijven in verschillende sectoren, maar ook het schakelen tussen de verschillende aspecten binnen een bedrijf wanneer je het investeringsproces in gaat, is een uitdaging en een kans die je niet op veel plekken krijgt. Ik krijg bij Capital A direct veel verantwoordelijkheid en leer, door direct als volwaardig lid van een deal team mee te lopen in alle processen, ontzettend veel.

Capital A is sinds ik begonnen ben een fantastische leerschool geweest. Mensen krijgen hier de mogelijkheid om mee te gaan naar bedrijven en management meetings, volledige overname processen mee te lopen, verantwoordelijkheid te nemen voor (onderdelen van) die processen en zeer relevante ervaring op te doen voor het private equity vak.

Op vrijdag 13 september organiseert Capital A een inhousemiddag. Heb jij interesse om deel te nemen of ben je nieuwsgierig naar de carrièremogelijkheden bij Capital A? Neem dan contact op met Carlijn van de Luijtgaarden of Stefanie Driever of meld je aan via de website.